3D slikanje je najbolj izpopolnjena rentgenska tehnika, ki je zelo uporabna v več vejah zobozdravstva – od paradontologije, implantologije, oralne kirurgije, ortodontije, endodontije pa do analize TMS. Več o 3D slikanju oz. CBCT (Cone Beam Computed Tomography) pa si lahko preberete tukaj.

Slikanje s 3D tehniko je povsem neboleče, ne zahteva posebnih priprav in poteka zelo hitro – postopek je končan v največ 20-ih sekundah, najnovejši aparati s slikanjem končajo že v 8–9 sekundah. Ker gre za vrsto rentgena, boste pred postopkom tudi tu dobili zaščito v obliki svinčenega predpasnika, ki kar najbolje zaščiti hrbtenico in rodila (nosečnicam se tovrstno slikanje odsvetuje!), sicer pa je ravno CBTC ena izmed najvarnejših rentgenskih slikanj, saj je odmerek sevanja tudi do 10-krat manjši kot pa pri običajnem CT slikanju. Na 3D slikanje vas bo napotil osebni zobozdravnik, in sicer v primeru, ko zaradi različnih struktur v ustni votlini ni mogoče določiti prostorske oddaljenosti med njimi. Pri implantologiji je to npr. zelo pomembno zaradi oddaljenosti živca, ki je ključnega pomena pri vsaditvi zobnih implantatov – glede na višino kosti in velikostjo vrzeli CBCT slikanje pripomore pri izbiri velikosti, dolžini ter angulaciji vsadka. Pri oralni kirurgiji je CBTC koristen predvsem v primeru ekstrakcije modrostnih zob – ti so večinoma v izredni bližini ali pa se nahajajo celo tik nad živcem. 3D slikanje je pomembno še pri celi vrsti drugih zobozdravstvenih težavah, denimo tudi pri neizraščenih zobeh, poškodbah maksilofacialnih kosti, pri razpoznavi tumorjev in še bi lahko naštevali.

3D slikanje

Gre za neboleč postopek, ki je opravljen v le nekaj sekundah.

Slikanje s 3D tehniko je zaenkrat najbolj izpopolnjeno slikanje, ki povzroča tudi do 10-krat manjše sevanje v primerjavi z navadnim CT slikanjem, zato se uporablja na veliko področjih, sploh na področju zobozdravstva. Slikanje je povsem neboleče, postopek pa je opravljen zelo hitro in ne pušča nobenih posledic na vašem telesu. Sicer pa vam mora na slikanje naročiti osebni zobozdravnik.