Akumulator za avto je dejansko srce avtomobila, ki daje avtu elektriko, moč in energijo. Brez akumulatorja, da ni v redu, avto enostavno ne vžge. Akumulator za avto je najboljši originalen, ki pa žal ne traja večno, zato ga je treba sčasoma zamenjati kot vsako drugo baterijo, le da je ta precej velika. Vsa elektrika v avtu prihaja iz njega in se med vožnjo vanj tudi shranjuje za čas, ko avto miruje.

Pred zimo je najbolje avto peljati k serviserju, da pregleda gume, tekočino proti zamrzovanju, olja, luči in absolutno zmeri baterijo, če ima še vedno dovolj napetosti v sebi, da nebo nenadoma, ko je najmanj treba, izdihnila. Ponavadi je takrat, ko je najbolj vlažno in mokro, saj bateriji ravno to najbolj škodi.

Akumulator za avto mora imeti določeno napetost, ki jo pozna serviser in jo s posebno aparaturo tudi izmeri. Baterija sčasoma namreč slabi in izgublja moč, dokler ni tako šibka, da avto ne more več zagnati. Največ elektrike avto potrebuje ravno pri zagonu, to vidite  včasih, če se pri zagonu zmanjša intenzivnost luči.

Včasih pa ta baterija res odpove, največkrat originalne po kakšnih petih do največ desetih letih, medtem ko tiste, ki niso več originalne in jih vgradite naknadno, zdržijo približno tri do največ pet let. Kakšen akumulator za avto boste kupili, pa je seveda odvisno od tipa vašega avtomobila, od njegove jakosti ter celotne električne oziroma elektronske opreme v njem.

Prešibek akumulator za avto bo povzročil velike težave, raje nabavite močnejšega, spet pa ne sme biti premočan, da ne poškoduje električne napeljave. Tudi oblike so različne ter kako se priklopi oba pola na avto, zato morate na vse to paziti in najbolje je, da s seboj vzamete staro baterijo ali pa kar avto, da bo serviser ali trgovec pogledal, kaj potrebujete. Pri trgovcih bodite previdni, izberite zanesljivega, nekateri se namreč na avte premalo spoznajo.