Inlay je ali keramična zalivka je nadomestek stalnega zoba, ko je uničen zaradi gnilobe oziroma kariesa. Inlay zalivka je odlična izbira namesto kron, za vse tiste ki. jim je všeč minimalno invazivna terapija.

Inlay-prah

Keramične zalivke  uporabljajo samo takrat, kadar je karies poškodoval več kot polovico zoba ali pa je bil zob do te mere poškodovan. V takih primerih je potrebno zobno krono obsežno rekonstruirati saj že izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdote. Inlay med zobmi  je najpogosteje izdelan iz materialov porcelana, lahko pa tudi iz žlahtnih kovin kot je zlato. S keramično zalivko je potrebno nadomestiti poškodovano ploskev s katero grizemo, kjer je majhen ostanek zobne mase.

Keramična zalivka je po videzu in zgradbi podobna navadni beli zalivki vendar je izdelava popolnoma drugačna. Poškodovan del zoba je potrebno pred namestitvijo in vstavljanjem keramične zalivke  kvalitetno in natančno pobrusiti, nato pa sledi odtiskovanje čeljusti in poškodovanega zoba. Postopek zahteva dva obiska saj dobite pri prvem obisku začasno zalivko zaradi procesa pošiljanja odtisov v laboratorij, kjer nato izdelajo zelo natančen protetični nadomestek. Ob drugem obisku s pomočjo kakovostnega lepila  in adhezivnim načinom lepljenja pritrdijo inlay na področje poškodovanega zoba. Tako zahtevne tehnike in material zagotavljajo natančno prileganje in tesnjenje robov. 

Material keramične zalivke je trši in udobnejši, zato je to velika prednost pred navadnimi zalivkami. Pri zdravi in redno vzdrževani ustni higieni ima keramična zalivka dolgo življenjsko dobo, ostane enake barve, kot je bila pri namestitvi in razpoka. Oblika inlaya je enaka anatomiji pravega zoba, kar je pri navadnih belih zalivkah s posegi direktno v ustih težko doseči zaradi drugih dejavnikov, kot so vidljivost in reagiranje pacienta med posegom. Možnost nastanka kariesa je na keramičnih zalivkah, ki so v stiku manjša saj se nanje prilepi veliko manjša količina plaka. Inlay iz zlata ima najdaljšo življenjsko dobo, zdrži največje pritiske in zato tudi najdražji.