Klimatska naprava je najsodobnejša naprava za ogrevanje in hlajenje prostorov, ki deluje na elektriko in je zato med cenejšimi ogrevanji, kar jih poznamo, še posebej v primerjavi  z ogrevanjem na fosilna goriva. Ogrevanje s klimatsko napravo se še posebej priporoča tam, kjer druga ogrevanja ne pridejo v poštev, o je v hišah brez centralne napeljave in radiatorjev. Vsaka klimatska naprava uravnava temperaturo zraka v prostoru in dovaja svež zrak od zunaj, če gre seveda za dvodelno klimatsko napravo, katera ima duri del zunaj stavbe.

Notranji del je v stavbi in skrbi za temperaturo, zunanji del pa dovaja vež zrak in odvaja vodo ven iz prostorov ter jih tako izsuši in niso vlažni, zato je klimatska naprava zelo primerna tudi za prostore, kjer se rada zadržujeta vlaga in plesen. Če ni možnosti za dvodelno klimatsko napravo pa se lahko namesti tudi enodelno, ki nima zunanjega dela ampak se samo zvrta majhna luknja v steno za odvajanje vode in odvajanje zraka skozi drugo luknjo. Take naprave so zelo podobne prenosnim klimatskim napravam in je dejansko ena naprava v funkciji dveh naprav.

Klimatska naprava pa je zelo primerna tudi za pisarne in poslovne prostore, šole, javne prostore in tovarne, saj je izjemno tiha in deluje tako, kot jo nastavimo s pomočjo daljinca. Lopute premika sama in jo usmerimo, kam bo pihala, da ni neprijetno za ljudi v njeni bližini.

Sodobna klimatska naprava je namreč tako oblikovana, da je prijetna na pogled, neslišna in učinkovita pri uravnavanju temperature v prostoru ter vlažnosti, neglede na to, kakšna je temperatura zunaj, saj lahko prostore ogreje ali pa tudi shladi, kot jo pač nastavimo, da želimo imeti temperaturo v prostoru, kar pa z drugimi ogrevalnimi sredstvi ni mogoče doseči na noben način, zato je v tem klimatska naprava res edinstvena in nezamenljiva, zato je najboljša možna rešitev.