Kolonoskopija je postopek oziroma pregled, ki ga uporabljajo v medicin za pregledovanje notranjih organov, kot sta debelo in tanko črevo. Kolonoskopija je endoskopski pregled to pa pomeni da strokovnjak oziroma specialist pregleda črevesno sluznico.

kolonoskopija

Če želimo opraviti ali pa je takšen pregled potreben je pred izvedbo potrebna popolna izpraznitev črevesja. Le to pa pomeni, da črevo pred in med posegom ne sme vsebovati blata ter mora biti natančno očiščeno. Že pred naročenim pregledom je priporočljivo upoštevati navodila, ki so vam bila navedena saj si s tem lahko postopek zelo olajšamo, izvedba pa gre kot po maslu brez neželenih komplikacij in blokad. V primeru predhodnega jemanja drugih zdravil se posvetujte z zdravnikom. 

Kdaj je kolonoskopija prava odločitev ? 

Pregled na kolonoskopski kliniki je priporočljiv takrat, ko se pojavijo nenavadne krvavitve, v blatu zasledite kri, če imate močne bolečine v trebuhu, vas napenja, hujšate ali pa imate v družini črevesnega raka. Kolonoskopija debelega in tankega črevesja v večini primerov traja okoli 20-30 minut, v primerih kjer nastanejo komplikacije pa lahko poseg traja tudi nekoliko dlje. Orodje, ki ga uporabljajo specialisti se imenuje kolonoskop, ki je upogljiv aparat, njegova naloga pa je da potuje skozi danko in debelo črevo, zraven pa se pregleda tudi odsek tankega črevesja. Poseg je lahko tudi nekoliko boleč in neprijeten. Bolečino in nelagodje lahko sproščamo tako , da pacient iz črevesja spušča zrak. V primeru preteklih operacij na območju trebuha ali ginekoloških težav, lahko preiskava postane težavna in komplicirana. Po končani preiskavi ima pacient na voljo 60 minut, da počiva in prezrači črevo, Če je preiskava uspela brez dodatnih zapletov lahko pacient začne uživati tudi lažje prebavljivo hrano. Po vrnitvi v domače okolje lahko kolonoskopija povzroči pacientu bolečine v trebuhu, pojavi se mu povečana telesna temperatura, v blatu pa lahko zasledi večje količine krvi. V primeru pojava najmanj enega od teh znakov se mora pacient nemudoma zglasiti pri zdravniku.