Domači mojstri, ki radi poskrbite za svoj dom in večino dela, če je le možno, opravite sami brez klica drugega mojstra, zagotovo poznate širok nabor pripomočkov s katerimi lahko svoje delo olajšate. Eden ključnih pripomočkov, ki ga mora imeti vsak domač mojster vedno v delavnici, je kotna brusilka. Da bo delo odlično opravljeno, naj bo kotna brusilka odlična.

Kaj je kotna brusilka?

Izraz kotna brusilka večina uporabnikov pozna pod domačim izrazom »fleksarca«. Gre za pripomoček oziroma orodje s katerim lahko brusimo, režemo in poliramo pod kotom. V osnovi jih torej delimo na brusilke, rezalke ter polirke. Materiali, ki jih lahko brusimo, poliramo in režemo, pa so odvisni od brusilne plošče vpete na vpenjalno glavo kotne brusilke.

 

kotna brusilka

 

Kotno brusilko v pogon spravimo z vključitvijo v električno omrežje. Kotne brusilke se med sabo razlikujejo v moči. Moč, ki jo brusilka doseže, je ena od ključnih lastnosti, na katere mora biti pozoren uporabnik. Za domače mojstre, ki velike moči pri svojem delu ne potrebujejo, je dovolj brusilka z močjo 900 W, za zahtevnejše uporabnike pa se priporoča izbira kotne brusilke z večjo močjo. Ta bo zagotovila enostavno brušenje in rezanje vseh materialov (in njihovih debelin). Večja moč pa običajno pomeni tudi večjo težo naprave, kar lahko dalje vpliva na nivo hrupa.

Zaščitna oprema ob uporabi kotne brusilke

Pri delu s kotno brusilko bodite pozorni na samozaščito – odvisno od materialov, ki jih obdelujete s kotno brusilko, se priporoča uporaba zaščitne delovne obleke ter zaščitnih očal. Seveda pa ne pozabite tudi na zaščito sluha z uporabo zaščitnih slušalk, ki bodo poskrbele za selekcijo zvokov ter preprečile dolgotrajne poškodbe sluha. Čeprav se vam zdi uporaba nepomembna, pa stalna izpostavljenost podobnim zvokom vpliva na okvaro sluha, ki se izrazi v starosti – prave pomoči pa, z izjemo uporabe slušnih aparatov, ni.