Kamen je vsestranski material, ki ga človeštvo uporablja ter obdeluje že iz pradavnine. Uporablja se ga še danes, v gradbeništvu ter obrtnih izdelkih, iz njega pa nastajajo prave umetnine. Obdelava naravnega kamna nam v arhitekturi omogoča tradicionalno rabo klasičnih materialov, dopolnjenih s sodobnimi materiali, z njo pa lahko dosežemo tudi posebne učinke prostorov. Z uporabo kamna v sodobnem arhitekturnem oblikovanju, novonastale zgradbe povežemo z naravnim okoljem. S kamnom si lahko pomagamo pri sami gradnji sten, fasadi, notranji oblogi sten, talnih oblogah ter v različnih elementih notranje opreme in pohištva (stopnišča, kuhinjski pulti ali kopalnice).

V našem podjetju s pomočjo obdelave različnih vrst kamnin ustvarjamo po meri izdelane spomenike, stopnišča, portale, nagrobne izdelke ter kamnite tlake. Slednji so odlični za okolico stavbe, pa tudi za notranjost, če želite posebni učinek vaših hodnikov ali vhodne sobe. Omogoča nam izredno enostavno čiščenje, izdelamo pa jih tako, da ne drsijo. Kamniti tlaki so naravi veliko prijaznejši kot asfalt. Čeprav je kamen zelo obstojen material, in je zato veliko naše kulturne dediščine ohranjene že zelo dolgo časa, se lahko odločite tudi za sanacijo oz. obnovo različnih kamnitih struktur in spomenikov.

obdelava naravnega kamna

Glede na namen končnega izdelka se skupaj s stranko dogovorimo o izbiri primerne kamnine ter njeni obdelavi. Sama obdelava naravnega kamna zahteva dobro poznavanje tehničnih lastnosti kamna – trdnosti, odpornosti na obrabo, vpojnost vode, strukture, teksture in barvnih učinkov.

Obdelava naravnega kamna poteka s pomočjo različnih orodij. Včasih je v celoti potekala ročno, s pomočjo hitrega razvoja tehnologije, pa je tudi razvoj kamnoseštva zelo napredoval. Ročna obdelava naravnega kamna se še vedno v veliki meri uporablja pri izdelavi izdelkov po meri, saj na ta način zagotovimo unikatnost izdelka, ki prinese v naš objekt ali okolico poseben čar. Rezanje in obdelavo kamna lahko močno olajša uporaba CNC strojev. Posebno pozornost pri izdelovanju produkta posvetimo tudi robovom, ki so lahko ravni, polokrogli ali okrogli. Tudi končni učinki površine izdelka so lahko različni – polirani, brušeni, žgani, krtačeni ali peskani.