Odstranjevanje znamenj ter drugih kožnih in podkožnih tvorb se priporoča predvsem tedaj, kadar za to obstaja res dovolj tehten razlog. Razlogi za odstranjevanje pa so lahko zelo različni. Eden od njih je na primer ta, da se znamenje prične nenavadno spreminjati ali pa prične na novo rasti. V tem primeru ga je potrebno čim prej odstraniti, ker obstaja sum, da se je znamenje rakasto spremenilo v maligni melanom.

Tvorbo je prav tako potrebno odstraniti, če je funkcionalno moteča. To pomeni, da znamenje večkrat ranimo in nam je tudi sicer v kar veliko napoto. Ne nazadnje pa lahko določena tvorba predstavlja tudi precej velik estetski problem. V tem primeru govorimo o lepotni operaciji.

Odstranjevanje znamenj

Kako poteka odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenja praviloma poteka v lokalni anesteziji. V okolico znamenja se vbrizga lokalni anestetik. Nato se počaka nekaj minut, da prične učinkovito delovati. V sterilnih pogojih se nato po ustrezni pripravi operativnega polja izreže znamenje z manjšim varnostnim robom zdrave kože. Na takšen način se namreč lahko najbolje prepriča, da se je odstranila celotna tvorba.

Izrez se naredi skozi celotno debelino kože ter skozi nekaj milimetrov podkožnega maščevja. Na koncu operacije je treba zaustaviti krvaveče žilice ter zašiti rano. Koža se lahko zašije s šivi. Ti se razgradijo v nekaj tednih. Prav tako pa jo lahko zašijemo s takšnimi šivi, ki jih ne nato potrebno še naknadno odstraniti. O izbiri vrste šiva se odloči strokovnjak oziroma zdravnik. Odstranjevanje znamenja praviloma poteka nekje do 15 minut. Če je znamenj več, pa se za vsako znamenje posebej porabi še dodatnih pet do deset minut.

Ukvarjanje s športnimi dejavnostmi po odstranjevanju znamenj

Znano je, da kirurško odstranjevanje znamenj velja za manjšo operacijo. Kljub temu pa se po njej odsvetuje takojšnja telesna vadba. Počakati je treba na čas, ko se rane povsem zacelijo. Rane na glavi se na primer celijo v povprečju od pet do sedem dni. Drugje po telesu pa se celijo tudi do dva tedna.

Tudi po sami zacelitvi rane se je treba vsaj šest tednov izogibati intenzivnejšim telesnim aktivnostim. V prvih dnevih oziroma tednih po operaciji namreč lahko zaradi raztegovanja kože pride celo do razpada rane.