Imate željo, da bi zimska jutra začenjali s prijetnim zvokom, ki prihaja iz tople peči? Peleti po ugodni ceni so gorivo, prijazno okolju in energetsko zelo učinkoviti. Ali si morda želite zakuriti kamin in vonjati pristni vonj lesa, hkrati pa ne imeti nobenega dela z nošenjem drv in nepotrebno umazanijo? Peleti so energent, ki so enostavni za uporabo in omogočajo čisto rokovanje. Gre za ekološko in cenovno ugodno gorivo, ki je izdelano iz suhega industrijskega lesa smreke ali jelke ali iz nekaterih vrst listavcev. Ne vsebujejo nobenih primesi, imajo pa izredno majhno vsebnost pepela. Njihova visoka kurilna vrednost pomeni, da ne povzročajo nobenih emisij. peleti

Veliko ponudnikov – velik cenovni razpon ponudbe peletov

V Sloveniji lahko dobite več kot 250 različnih ponudb, ki jih pripravljajo različni prodajalci. Za učinkovito in hitro iskanje med njimi lahko obiščete spletno stran, kjer si nastavite iskalne kriterije glede na želeno ponudbo, ceno, ki ste jo pripravljeni plačati, količino, možnost dostave ipd. Tako boste najhitreje našli točno tisto ponudbo, ki vam ustreza.

Poleg same cene peletov je vedno treba biti pozoren tudi na tehnične lastnosti energenta, saj je od njih odvisna sama kvaliteta ogrevanja. Najpomembnejša specifika je vsebnost pepela, saj je od tega odvisna pogostost čiščenja peletne peči. Pri slabši kakovosti peletov je večja možnost, da pride do tehničnih nepravilnosti zaradi nabiranja pepela.

Najti ugodne in kvalitetne pelete za sprejemljivo ceno je povsem mogoče, le uporabite ustrezni brskalnik in izberite želene kriterije.

Pri primerjavi cen je potrebno biti pozoren na težo paketov, večina ponudnikov pa tudi zagotavlja nižjo ceno ob količinsko večjem nakupu. Najnižje cene ponudniki običajno zagotavljajo ob pripravi na novo kurilno sezono, takrat se nakup tudi najbolj splača.

Kako se pridobi pelete?

Gre za ekološki način pridobivanja – narejeni so iz lesnega odpada, zato se s tem načinom les da maksimalno izkoristiti. Na okolje nimajo negativnih vplivov. Ker gre za skoraj popolno izgorevanje, ni potrebno pogosto čiščenje peletne peči. Pepel se običajno odstranjuje 2-3-krat v sezoni; ne predstavlja zahtevnega opravila.

Peleti imajo nizko vsebnost vlage, se pa ta razlikuje glede na vrsto lesa; najnižjo vsebnost vlage imajo tisti, ki so izdelani iz lesa iglavcev. Tovrstna lastnost poskrbi za prijetno toploto, njihova uporaba pa je čista in varna.

Namig za ugotavljanje kakovosti peletov: V vodo damo pelete. Če se potopijo, je njihova gostota velika – imajo dobro kakovost. Če plavajo na površini, je kvaliteta slaba.

peleti

Kako se očisti zalogovnik peletov?

Lesni peleti so izdelek, vezan z ligninom, ki je naravna sestavina lesa. Ker pri izdelavi in transportu prihaja do mehanskih obremenitev, se tudi certificirani peleti v določeni meri drobijo. V primeru dostave s silos kamionom je na cilju dostave dovoljeno do največ 2,5 odstotkov nastalega lesnega prahu (v praksi ga dejansko nastane le okoli 1 odstotek).

Lesni prah nastaja pri transportu po cevi in pri vpihu v zalogovnik, saj se takrat delci odbijajo od površin zalogovnika. To lahko delno omilimo z montiranjem naletne zavese iz gume, ki se pritrdi na zadnjo steno zalogovnika. Lesni prah se ob polnjenju izsesa, vendar je nemogoče izsesati povsem vse. Prah se ob uporabi nabira v kotih, sčasoma pa lahko ostanki povzročajo težave pri izgorevanju in doziranju. Optimalno narejen zalogovnik omogoča minimalno nabiranje prahu, saj ga dozirni sistem sproti odnaša v kurišče.

V izogib nevšečnostim in za zagotavljanje optimalnega delovanja se priporoča redno čiščenje zalogovnika. Večje ostanke se najprej očisti z metlico in smetišnico, nato pa se zalogovnik še posesa.

Zakaj so peleti odličen vir ogrevanja?

  • Imajo majhen volumen
  • Doziranje v peč je avtomatsko
  • Uporabljajo se lahko v gospodinjstvih ali v podjetjih.
  • Rokovanje, transport in skladiščenje je enostavno.
  • Imajo visoko energetsko učinkovitost.
  • Za ogrevanje s peleti lahko pridobimo subvencijo Eko sklada.