Vas pozimi pogosto zebe v podplate, ko hodite naokoli po vašem stanovanju? Vas boli glava, ko prejmete račun za ogrevanje? Vas motijo radiatorji, ki jih imate po celem stanovanju? Radiatorji znajo biti prava nadloga, saj zavzamejo precej prostora in tako povzročajo nekoliko večjo porabo prostora, ki bi ga sicer lahko drugače, bolj kvalitetno izkoristili. V kolikor vas mučijo zgoraj naštete težave, potem je čas, da spoznate talno ogrevanje! Več o njem si lahko preberete na www.proen.si/talno ogrevanje.

Kaj je talno ogrevanje?

Talno ogrevanje porabi manj energije! Talno ogrevanje skrbi za vlažnost prostora, česar radiatorsko ogrevanje prav gotovo ne opravlja tako kvalitetno. Pri talnem ogrevanju gre za ogrevalne sisteme, ki so vgrajeni v tla vašega stanovanja. Prostori se na ta način lahko zelo kvalitetno, predvsem pa enakomerno ogrevajo, tako da vsekakor je to tehnologija ogrevanja, ki se bo v prihodnjih letih še bolj razvila in postala prav gotovo ena izmed najbolj priljubljenih, saj je zelo prijetno hoditi po toplih tleh sredi mrzlih zimskih dni. Talno ogrevanje se položi pod parket, laminat ali karkoli kar uporabljate za prekrivanje vaših tal. Načinov kako ogreti cevi, ki se jih položi za talno ogrevanje je več, za katere pa se boste odločili je odvisno od vas.

talno ogrevanje

Kako dolgo ga že poznamo?

Takšen način ogrevanja prostorov poznamo že kar nekaj let. Ljudje so se kaj hitro domislili, da bi bilo zelo smiselno ogrevati tla v svojih stanovanjih, saj jih na ta način ne bi zeblo v podplate, med drugim pa bi tudi na takšen način lahko zelo kvalitetno ogreli naše notranje prostore v mrzlih zimskih dneh. 

Ljudje so včasih seveda imeli na voljo nekoliko drugačne tehnologije, ki so se jih takrat posluževali, da so lahko ogrevali svoja tla. Danes je zgodba nekoliko drugačna. Danes je tehnologija zelo razvita v primerjavi s tehnologijo izpred nekaj let. Danes je mogoče dobiti materiale, ki bodo veliko bolj kvalitetno in seveda tudi dlje časa služili svojim lastnikom pri ogrevanju njihovih prostorov. 

Se morda sprašujete kakšne težave lahko talno ogrevanje povzroči? Da, na žalost je nekaj slabosti, ki jih morate spoznati, preden se boste do ušes zaljubili v ta način ogrevanja. Ko se nekdo odloči za ogrevanje tal se mora soočiti z dilemo, saj mora popolnoma zamenjati svoja tla in posledično skoraj da rekonstruirati vse talne površine v svojem stanovanju. To je glavni razlog zakaj strokovnjaki poudarjajo, da je veliko bolj primerno, da se za talno ogrevanje odločajo ljudje, ki so se odločili, da bodo svojo hišo zgradili od temeljev naprej. To pomeni, da je talno ogrevanja nekako bolj primerno za novogradnje, saj v teh primerih ni potrebno popolnoma uničiti obstoječih tal, pač pa se talno ogrevanje enostavno položi na tla in se ga prekrije s kvalitetnimi materiali, ki bodo na koncu služili kot vaša tla.

Cena talnega ogrevanja

O ceni, ki jo bodo strokovnjaki na tem področju postavili se je precej težko pogovarjati, saj je cena precej odvisna od težavnosti dela, ki ga morajo delavci opraviti. Ko govorimo o delu vgrajevanja talnega ogrevanja, je seveda pogostokrat le to zelo težavno opravilo, saj je precej časa potrebno nameniti odstranjevanju trenutnih talnih oblog, kar je v večini primerov lahko zelo naporno in dolgotrajno delo. Seveda pa ne smemo metati vseh lokacij v isti koš, saj imajo delavci na določenih lokacijah svoje delo bistveno olajšano, razlogi za to pa so seveda spet zelo različni.

Torej neko splošno ceno je zelo težko postaviti. Lahko si pogledate sicer cene, ki so objavljene na spletni strani, toda še vedno vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, ki se že več let ukvarjajo s tem področjem in njih povprašate o ceni.  Oni vam bodo znali kar precej natančno izračunati oziroma povedati, koliko bo potrebno plačati v nekem določenem primeru. Zelo dobro bo tudi, da si ta oseba ogleda vaše prostore, saj bo na ta način dobila še več informacij, ki jih potrebuje za kvaliteten in kolikor toliko natančen izračun cene za opravljanje svojih storitev na vašem domu. 

Talno ogrevanja ali radiatorsko ogrevanje?

Vsako našteto ogrevanje ima svoje prednosti in slabosti. Nekateri ljudje še vedno prisegajo na radiatorsko ogrevanje, to pa verjetno zato, ker se zavedajo kako zahtevna in draga je lahko investicija v talno ogrevanje, ki pa samega ogrevanja bistveno seveda nebi spremenila. Ogrevanje tal je dobro zato, ker so vaša tla vedno topla, kar vam omogoča, da se bosi sprehajate naokoli sredi mrzlih zimskih dni. Talno ogrevanje prav tako skrbi za večjo vlažnost vaših prostorov, kar je v nekaterih primerih lahko prednost, spet v drugih pa kar precej velik minus. Kot smo že zgoraj dejali – vse je odvisno od lokacije.

Cenovno gledano se ta dva načina ogrevanja razlikujeta približno za 20% s stališča porabe energije. Talno ogrevanje ljudem nudi nižje stroške le tega, saj gre za zelo pametno tehnologijo, ki zelo racionalno porablja energijo, ki se nameni ogrevanju na ta način. V kolikor bi radi zmanjšali stroške ogrevanja, je to prav gotovo ena izmed možnih rešitev.