Treking kolesa so zelo raznolika. Kakšno kolo je najprimernejše za vas pa poglejte tukaj. Treking kolesa so za vse ljudi, ki v sebi skrivate pustolovca, so nepogrešljivo prevozno sredstvo, ki vas bo popeljalo do cilja ne glede na težavnost poti. Zaradi specifičnih lastnosti, ki združujejo najboljše funkcije tako cestnih kakor gorskih koles, so posebej priljubljena izbira kolesarjev, ki uživajo v vožnji po raznovrstnih terenih.

Treking kolesa lahko izbirate med modeli, ki imajo več lastnosti podobnih cestnim kolesom, ali pa tistim, ki so bolj podobni gorskim kolesom. Vse je odvisno od vaših potreb in želja. Pred nakupom pa si morate odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj, s katerimi boste lažje in hitrejše našli kolo, ki vam bo pisano na kožo: ali želite kolesariti hitro ali nekoliko počasneje, kako dolga bodo vaša kolesarka potovanja, kakšen je teren, po katerem boste največ kolesarili.

 treking kolesa

Vožnja po različnih podlagah lahko predstavlja omejitve za cestna ali gorska kolesa. Tako cestna kolesa niso primerna za vožnjo po razgibanih gozdnih poteh, gorska kolesa pa so na cestah počasnejša in okornejša.

Treking kolesa so namenjena vožnji po katerekoli podlagi, kar vam omogoča popolno svobodo pri izbiri poti. Gume, ki so ožje od tistih na gorskih kolesih, omogočajo hitrejšo vožnjo po cestah. Večina omenjenih koles ima gume v velikostih od 28 do 32 colov. V povprečju imajo 22 prestav, seveda pa se ta številka spreminja glede na posamezno kolo.

Kadenca je podatek, ki nam pove, koliko obratov naredita nogi v eni minuti. Kolesarjenje na območju kadence med 90 in 100 obratov pomeni, da posamezna noga naredi od 90 do 100 obratov na minuto.

Treking kolesa so narejena iz lahkih materialov: aluminij, jeklo in karbon. Teža kolesa je pomemben dejavnik, ki vpliva na udobje in težavnost kolesarjenja. Pri nakupu kolesa ne pozabite na kolesarke dodatke: čelada, blatniki, prtljažnik in kolesarki števec. Nekaterim kolesom so omenjeni dodatki že priloženi.