Menopavza nastopi pri vseh ženskah, a vendar so njeni znaki različni od posameznice do posameznice, razlikujejo pa se tudi po intenziteti. Znaki menopavze, ki jih ženske pogosto opažajo so lahko navali vročine, potenje (tudi nočno), spremenjen menstrualni cikel, povečana telesna teža, spremembe v razpoloženju ter bolečine v mišicah in sklepih. Manj pogosti menopavzni znaki pa so še glavoboli, pozabljivost, motnje v spanju, lasje, koža in nohti med menopavzo izgubijo svojo čvrstost in lesk, morda boste imeli težave z mehurjem (v smislu, da boste morali pogosteje na stranišče), vaša nožnica bo postala bolj suha in spolna sla bo manjša, pride pa lahko tudi do osteoporoze.

Nekako velja, da menopavza nastopi takrat, ko vam začne izostajati mesečno perilo – to drži le deloma, saj se menstruacija ponavadi ne prekine kar nenadoma. Znaki menopavze se običajno pojavijo že prej, kar pomeni, da se vaš menstrualni cikel že nekaj časa pred menopavzo spremeni, recimo menstruacija postane močnejša in bolj boleča, ali pa nekaj časa nimate menstruacije, nato pa se nenadoma spet pojavi, tokrat v močnejši obliki – z eno besedo: menstruacija postane neredna.

Menopavza ni edini razlog za kopičenje kilogramov, saj se s staranjem naša aktivnost nekoliko zmanjša, kar seveda vpliva na kilograme – zato lahko poskrbite, da se boste zavestno več rekreirali. Verjetno boste med menopavzo občutili spremembe razpoloženja, ki pa je lahko še nekoliko hujše, saj je to za večino žensk tudi obdobje, ko otroci odraščajo in zapuščajo stare domove. Zaradi spremembe v hormonih pa se verjetno ne boste mogli izogniti niti bolečinam v mišicah in sklepih.

znaki menopavze
Predmenopavza lahko nastopi že pred 40. letom, običajno pa okoli 45. leta – vse je odvisno od življenjskega sloga – možnosti za zgodnjo menopavzo so večje pri prekomerno težkih ženskah, pri kadilkah, pri nekaterih kroničnih bolnicah in podobno.

Sprememba prehrane, več gibanja in povečan vnos vitamina C vam lahko pomagajo, da so znaki menopavze nekoliko znosnejši in manj intenzivni.