Artroza je oblezen, kjer se obrabijo sklepi in se degenerirajo. Ta bolezen je zelo pogosta. Vsi skepi so dovzetni za artrozo. Artroza se najbolj pogosto pojavi v sklepih, ki os najbolj obremenjeni, to so zagotovo kolena in kolki, zelo velikokrat se pojavi na hrbtenici, precej pogosta je tudi na dlaneh in prstih, ki jih veliko uporabljamo vsak dan. Več o artrozi in kako jo odpraviti preberete na tej povezavi. Pacient ob tem čuti precejšne bolečine, ki so v teh obolelih sklepih.

artroza

Artroza se običajno pojavlja postopoma in nima nekih pred bolezenskih znakov in simptomov. Pacient jo bo pozno opazil, ko se pojavijo bolečine je že zelo pozno in se pojavi še vnetje. Bolezenski znaki v kolenu so slane bolečine ter okorelost in trdost kolen. Bolečine se čutijo predvsem, ko se človek premika, včasih pa tudi, če se obolelega mesta dotaknemo.

Če se artroza pojavi na členkih, potem bomo čutili bolečine, ko premikamo roke. Bolečina se čez dan postopoma veča in je najhujša zvečer, ko so roke utrujene in so sklepi še bolj obrabljeni. Sklepi so lahko precej okoreli, če dlje časa spimo ali pa jih ne uporabljamo.

Artroza, ko napreduje, povzroča tudi vnetja nekaterih mehkih tkiv. To čutimo kot otrdlino in oteklino, ki boli. Čutimo lahko več bulic ob sklepih ali pa kot bi bili neki vozlički. Včasih nastanejo tudi kostni izrastki, ki so še posebej moteči. Tako nastanejo grčasti prsti, ki jih opazimo pri ljudeh v starosti. Gibljivost sklepa je lahko zelo zmanjšana. 

Sklep se lahko pri premikanju zatika. Lahko se čuti škripanje, pokanje sklepa ter kot neko hreščanje. Artroza je nastala zato, ker se je sklepni hrustanec precej stanjšal. To je nastalo zaradi stalne uporabe sklepov. Če ima bolnik preveliko težo, pa se to pojavi še prej in v večji obliki, lahko pa je k temu tudi nagnjen. Zaradi tankega hrustanca se začne večje trenje med kostmi, saj hrustanec to trenje ublaži.